Skriva blogginlägg

Skriva blogginlägg.I flera av de kurser jag undervisar i ingår kunskaper om att skriva för webben. I detta inlägg vill jag ge dig som elev några verktyg för att skriva ett blogginlägg. Om du vill kan du ha detta inlägg som inspirationsmall för hur ett inlägg kan se ut.

Varför blogga?

Bloggen sågs till en början av vissa grupper med ett visst förakt. Idag ser vi yrken såsom digital content manager där bloggandet blivit en del i företagens marknadsföring.

Influencers det vill säga människor som fått mycket uppmärksamhet via sociala medier bidrar på olika sätt till att lyfta olika frågor.

De sociala medierna och det digitala medielandskapet har onekligen ritat om kartan för hur vi kommunicerar. Och som med all teknikutveckling tycker vi det är såväl på gott som  ont.

Inlägg kan ha olika syften

Ett inlägg kan ha olika syften, sprida kunskap, marknadsföring eller underhållning. Detta inlägg som du läser nu har som syfte att förmedla kunskap och ge dig en verktygslåda för att skriva blogginlägg.

Vem skriver du för?

När du skriver försök se din läsare framför dig. Det kräver kunskap och inlevelse för din målgrupp. Detta inlägg skriver jag till dig som elev. Lyckas jag nå fram? Det bestämmer du.

Budskap

Vilket budskap har ditt inlägg det vill säga vad vill du i första hand förmedla för känsla, budskap till dina läsare. Mitt budskap med detta inlägg är att börja visa på vilka möjligheter bloggen kan ge dig som vill lära dig mer om digital content marketing.

Hur man skriver sökoptimerat fördjupar jag mig mer i genom något kommande inlägg. Detta eftersom jag tycker att fokus ska ligga på att skriva för läsaren inte för Google. Lite om sökoptimering kommer jag in på via checklistan nedan.

Innehåll

Bestäm dig för vad ditt blogginlägg ska handla om och skriv gärna ned några stödord innan du börjar skriva.

Skriva blogginlägg

Här kommer en checklista för ditt blogginlägg

  1. Titeln för ditt inlägg ska vara slagkraftigt och tydligt säga vad inlägget handlar om.
  2. Tydliggör innehållet för Googles indexering och för läsaren. Som du ser i detta inlägg har jag skrivit Skriva blogginlägg såväl i första raden som i en mellanrubrik. Detta hjälper Google att söka igenom vad din blogg handlar om (för övrigt ett enkelt sätt att lära sig lite om sökoptimering).
  3. Skriv en kort inledning som säger det viktigaste i ditt inlägg. Fetmarkera.
  4. Tänk på att skriva lite längre inlägg cirka 300 ord. Det ökar sannolikheten för att du får fler läsare. Google gillar unikt och kvalitativt innehåll.
  5. Tänk på att inte skriva för långa meningar. Det gör din text svårläst.
  6. Att läsa på webben skiljer sig från att läsa på tryckt papper. Tänk därför på att styckeindela ofta och sätt mellanrubriker med fet stil. Hjälp läsaren navigera i din blogg och i dina inlägg.
  7. Länka gärna till andra inlägg på din sida som du tycker passar. Det kallas för att länka internt. Interna länkar ökar sannolikheten för att du håller kvar läsaren på din blogg eller hemsida. I detta inlägg väljer jag att länka till sidan om Via den sidan kan du läsa mer om syfte och innehåll med denna kunskapsblogg.
  8. Länka snyggt. Skriv inte ord som här och länka till det. Skriv istället, som nu när jag länkar till inlägget Välja färger till din hemsida dvs skriv ut hela titeln på inlägget du länkar till.
  9. Välj lämplig bild och tänk på att följa Lagen om upphovsrätt och GDPR.

ID-10048676

Bildkälla: Download “Web Texts” by digitalart, Free digital photos.net

10. Bygg strategi för din publicering. När, var, hur. Mer om detta i något av kommande inlägg.

11. Publicera och nätverka

Lycka till!