Källor och källkritik

Källor och källkritik. Att arbeta med källor i sina skolarbeten är viktigt av flera olika anledningar. I detta inlägg finner du de olika inlägg jag skrivit här på Jag vill veta mer om just källor och källkritik. Håll till godo! Granska gärna inläggen kritiskt och kom med förslag på förbättringar.

I inlägget Uppge dina källor – viktigt för trovärdigheten kan du läsa om varför det är så viktigt att arbeta med källor. Där kan du också läsa mer om hur man gör.

I Inlägget Fakta och värderingar kan du läsa om vad det innebär. I inlägget Referera reflekterande kan du läsa mer om hur man kan arbeta.

I inläggen Utveckla dina svar och Utförliga svar och analys kan du fördjupa dig i hur du kan gå tillväga för att skapa kvalitativa svar.

I inlägget Skriva källförteckning kan du läsa om hur en korrekt källförteckning ser ut.

Vilka källor man man lita på? Det finns flera faktorer som avgör om en källa kan anses trovärdig eller inte. Det är flera faktorer som avgör det. Du bör ställa dig själv frågan: Är det jag läser verkligen sant?

Bilderna nedan är hämtade från ett bildspel jag använder i min undervisning. De sammanfattar i korthet vikten av att arbeta med källor.

Kalllorskolarbeten1

Kallorskolarbeten2

Kallorskolarbeten3

 

Kallorskolarbeten4

kallorskolarbeten5

Kallorskolarbeten6

Kallorskolarbeten7

Kallorskolarbeten8

 

Kallorskolarbeten9