Tänk själv!

Tänk själv!  Jag brukar framhålla värdet av att sträva efter att tänka själv och skapa egna uppfattningar.

Varför är det då så viktigt?

Vi som lever i en demokrati har förmånen att rösta och uttrycka våra åsikter utan att riskera att bli dömda eller fängslade. Blicka ut över världen! Demokrati är långt ifrån en självklarhet.För att värna om den behöver vi engagera oss i olika frågor. Vi behöver vara nyfikna på kunskaper och se utanför oss själva. Det är en konst och kräver en hel del övning. Tänker vi inte själva riskerar vi att bli marionettdockor som går i andras ledband, lyder order utan att veta varför.

Som lärare värdesätter jag högt att man utvecklar egna uppfattningar. Ju mer underbyggda de är desto mer trovärdig blir du i din argumentation. Läs gärna inlägget Utveckla dina svar. Där ger jag tips på hur du kan arbeta för att skapa djup och nyans i dina reflektioner.

”Den som slutar tänka börjar förbryllande nog att säga vad andra tänker.”/Berglin