Gyllene snittet

Gyllene snittet. När du designar eller komponerar bilder har du stor glädje av att känna till ”gyllene snittet”. Ända sedan antikens dagar har konstnärer använt sig av det. Vad är då gyllene snittet? Enkelt sammanfattat är det ett sätt att dela in en yta i harmoniska proportioner.

För en utförlig beskrivning av hur du kan arbeta med gyllene snittet i samband med fotografering rekommenderar jag Moderskeppets inlägg Tredjedelsregeln vs gyllene snittet.

All kommunikation syftar ju till att vi ska nå varandra. För att göra det kan det vara bra att känna till hur våra sinnen fungerar. När vi arbetar med det gyllene snittet stärker vi sannolikheten att fånga betraktarens uppmärksamhet.

Vill du få en matematisk beskrivning av gyllene snittet rekommenderar jag inlägget Fibonaccitalen och gyllene snittet som du finner på Mattebloggen.

Bilden till detta inlägg är hämtad från Canva som jag prenumererar på sedan en tid tillbaka. Mer om Canva kan du läsa i följande inlägg Inspirerande sidor om bildskapande och grafisk formgivning.