Utveckla ditt skrivande genom textrespons

Utveckla ditt skrivande genom textrespons. Att byta text med någon eller några skrivarvänner kan ge ovärderlig hjälp för din skrivprocess. I tidigare inlägg har jag skrivit ned några viktiga punkter som kan vara användbara när man ger respons, se Ge textrespons.

I detta inlägg lägger jag till några punkter för ytterligare fördjupning. Inspiration har jag funnit genom att läsa boken Kreativt skrivande av Therése Granwald och Kickstarta ditt skrivande: och hitta din skrivrutin av Michaela von Kügelgen.

Kreativt skrivande

av Therése Granwald

Boken Kreativt skrivande av Therése Granwald är välkänd då flera olika skrivutbildningar använder den i sina utbildningar. Boken vänder sig i första hand till den skönlitterära skribenten som skriver noveller eller romaner. Innehållet ger läsaren kunskaper i att skriva dialog, utveckla karaktär- och miljöbeskrivningar och hur man hanterar text, språk och stil för att ge några exempel.

Intressanta är också de avsnitt som behandlar textsamtal och respons. Therése Granwald skriver på sidan 195:

Men vi behöver också bli lästa, sedda, speglade och det är kanske framförallt det en skrivarkurs kan erbjuda…

Hon utvecklar vidare innebörden i att bli en kvalificerad läsare.

Photo by Canva Studio on Pexels.com

Therése Granwald rekommenderar att responsgruppen består av cirka fem personer.

När man ger respons ligger fokus på att förmedla sin upplevelse av texten till författaren. Korrekturfel och liknande arbetar man inte med i detta skede. Respons ger man för att skribenten ska kunna utveckla texten vidare och i bästa fall kanske också få ytterligare inspiration.

I den responsmall som hon presenterar på sidan 200 i Kreativt skrivande ger hon flera exempel på frågor inom olika områden. Jag har valt att plocka ut en fråga för varje område. För att ta del av responsmallen som helhet rekommenderar jag boken.

Känsla och tolkning. Ett exempel inom detta avsnitt är vilka känslor texten väcker hos dig som läsare.

Form och innehåll. Här kan man till exempel titta på hur den dramatiska kurvan är uppbyggd.

Tema och perspektiv. Studera om det finns ett ”ytligt” och ett ”djupare” tema.

Språk och stil. Titta närmare på om språket passar för karaktärer, miljöer och berättelsen som helhet.

Therése Granwald är skrivpedagog och författare.

Kickstarta ditt skrivande och hitta din skrivrutin

av Michaela von Kügelgen.

En annan inspirerande bok är Kickstarta ditt skrivande och hitta din skrivrutin av Michaela von Kügelgen. Boken är i första hand skriven för dig som vill få stöd i att hitta en skrivrutin som gör att du kommer vidare i ditt skrivande. Författaren Michaela von Kügelgen ger läsaren råd, övningar och frågor för din skrivutveckling. Ett extra plus är att boken innehåller åtta författarintervjuer och övningar för att bota skrivtorka.

Också Michaela von Kügelgen ger exempel på textläsarfrågor och lyfter värdet av textrespons. Hon föreslår att skribenten frågar några olika personer som kan tänka sig att läsa texten och på detta sätt fungera som testläsare. På sidan 106 i boken presenterar Michaela von Kügelgen tio testläsarfrågor. Jag väljer här att presentera två av dem. För ytterligare fördjupning rekommenderar jag boken.

Frågor till testläsare kan vara:

Fångas du av inledningen? Motivera

Vad gillar du mest med texten?

Att handskas med respons är också en konst vilket Michaela von Kügelgen också berör.

Photo by Canva Studio on Pexels.com

Michaela von Kügelgen är en finlandssvensk författare, frilansjournalist och skrivinspiratör.

Two stars and a wish

Ett ytterligare knep jag själv använder mig av och som jag bär med mig från de skrivkurser jag själv gått är ”two stars and a wish”. Det innebär att all textrespons man ger avslutar man med att lyfta fram två saker i texten som man som läsare tycker är extra bra och en sak som skribenten behöver utveckla.

Jag vill tillägga att varsamhet och lyhördet är en konst också när det kommer till att ge textrespons, samarbeta med testläsare och föra textsamtal.

Tips!

Först när du är klar med din berättelse är det dags att korrekturläsa. Exempel på frågor för det kan vara:

  • Se över stavning
  • Har du hela meningar?
  • Har du satt ut stor bokstav?
  • Har du punkt, komma och vid behov andra skiljetecken?
  • Har du delat in i stycken?

Men som du säkert förstår av mitt inlägg här är det en lång väg dit. Det blir ingen bra berättelse om det sitter en sträng språkgranskare på din axel under skrivprocessen. Men när du väl skrivit något som är riktigt bra ska du inte solka ner och förminska ditt arbete genom att presentera det dåligt. Förädla, fördjupa och förfina dina texter utan att hämma dig själv är en konst som går att lära sig.

Kommentarer är stängda.

Webbplats byggd med WordPress.com.

Upp ↑